Wat is in Nederland de gemiddelde leeftijd dat mensen gaan trouwen?

In vergelijking met andere landen zijn we in Nederland relatief behoorlijk oud als we in het huwelijksbootje stappen. De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland gaan trouwen 30 jaar.

 

Trouwen we op een steeds latere leeftijd?

Ja, naast het feit dat er in Nederland veel minder als bijvoorbeeld 50 jaar geleden wordt getrouwd, is ook de gemiddelde leeftijd van de bruidsparen behoorlijk gegroeid. Zo lag de gemiddelde leeftijd bij het  trouwen 50 jaar geleden rond de 27 jaar. Dat is dus ruim 3 jaar eerder dan de huidige gemiddelde leeftijd.

Hoe oud moet je in Nederland zijn om te mogen trouwen?

Als je in Nederland wil trouwen dan moeten beide partners 18 jaar of ouder zijn. Er zijn echter een paar uitzonderingen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bij de minister dispensatie aanvragen als je zwanger bent. Dan moet je echter wel minstens 16 jaar oud zijn. Zo trouwden vorig jaar 4 meisjes op 16-jarige leeftijd. De minister verleent overigens alleen dispensatie als beide ouders toestemming hebben gegeven. 

Waar trouwen mensen op gemiddeld de jongste leeftijd?

In landen als India en Pakistan is het vaak nog heel gebruikelijk dat de ouders van de bruid en bruidegom het huwelijk regelen. Hierdoor is in deze landen de gemiddelde leeftijd om te trouwen slechts 17 jaar.

Waar trouwen mensen gemiddeld op de oudste leeftijd?

In de Scandinavische landen is het gebruikelijk om op een veel latere leeftijd te gaan trouwen. In Denemarken trouwen mensen vaak pas op een gemiddelde leeftijd van bijna 31 jaar. Ook in zweden, Finland en Noorwegen ligt de gemiddelde leeftijd om te trouwen ruim boven de 30 jaar.


Bekijk naast de gemiddelde leeftijd om te trouwen ook:
Gemiddelde duur huwelijk
Gemiddelde leeftijd eerste kind
Gemiddelde kosten bruiloft
Gemiddelde ringmaat