Wat is de gemiddelde hoogte van een wastafel?

Wastafels zijn er in alle soorten maten. Zo kun je kiezen voor dubbele wastafels met twee kranen of enkele wastafels. Als je de wastafel van je dromen hebt gevonden dan is het vooral heel belangrijk dat je die op de juiste hoogte plaatst. Als een wastafel namelijk te hoog of te laag hangt dan kan dat ongemakkelijk zijn bij het wassen en tanden poetsen. De gemiddelde hoogte waarop wastafels tegenwoordig worden opgehangen is 85 cm (vanaf de bovenkant van de wastafel) en het leidingwerk op ongeveer 65 cm.

Bij een badkamermeubel met waskom moet je uitgaan van de bovenkant van de waskom. Het blad of badmeubel waar de waskom op staat hangt daarom een stuk lager dan een wastafel. Een wastafel ligt namelijk in het badkamermeubel en de waskom erbovenop. 

 

Wordt de gemiddelde hoogte van een wastafel steeds hoger?

Omdat mensen in Nederland gemiddeld steeds langer worden zie je ook dat wastafels steeds hoger worden geplaatst. Vroeger hingen wastafels ongeveer 10 cm lager dan dat ze nu standaard worden geplaatst. Er zijn tegenwoordig al aannemers die de wastafels standaard op 90 cm hangen. Dat is dus 15 cm hoger dan pakweg 50 jaar geleden. Bij oude huizen moeten wastafels dan ook vaak worden verhoogd.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je de hoogte van de wastafel wilt bepalen dan is het heel belangrijk dat je rekening houdt met dat er meerdere mensen in een huis van de wastafel gebruik moeten maken. Hang een wastafel daarom zo op dat zowel de kleinste als de langste mensen in het huis er op een goede manier gebruik van kunnen maken. Als er in een huis zowel kleine als grote mensen wonen dan is het dus verstandig om de wastafel op een gemiddelde hoogte op te hangen.

Bekijk naast de gemiddelde hoogte wastafel ook:
Gemiddelde hoogte werkblad keuken
Gemiddelde WOZ waarde
Gemiddelde hypotheek
Gemiddelde oppervlakte woning