Wat is het gemiddelde gewicht van een kat?

Bijna 50% van de katten die in Nederland wonen zijn te dik. Overgewicht is bij katten dan ook 1 van de meest voorkomende kwalen. Katten bewegen vaak te weinig en krijgen veel te veel eten. Vooral katten die altijd binnen zitten hebben vaak last van overgewicht. Het gevolg hiervan is dat katten de gemiddelde leeftijd vaak niet halen. Het normale gemiddelde gewicht van een kat hangt natuurlijk van een aantal dingen af; geslacht, ras en leeftijd. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat het gezonde gemiddelde gewicht van een volwassen kat ongeveer 3,5 kilo is. 

 

 

Wanneer heeft mijn kat overgewicht?

Een kat die 5 kilo weegt, lijkt misschien slechts iets te zwaar. Immers is 1,5 kilo niet zoveel. Maar, omdat een kat niet heel zwaar is, is 1,5kilo overgewicht meteen al meer dan 25% kilo te zwaar. Hou daar rekening mee. 

Wat is het gemiddelde gewicht van kittens?

Als je kat thuis kittens heeft gekregen dan wil je natuurlijk wel weten of deze goed groeien. In onderstaand overzicht zie je wat een kitten na een aantal weken zou moeten wegen. Uiteraard gaat het hier om een gemiddelde. 

  Leeftijd             Gemiddelde
in weken         gewicht in gram
     1            -          205
     2            -          285
     4            -          430
     6            -          600
     8            -          810
    12           -          1200
    18           -          1920
    25           -          2800
    40           -          3300

Als je denkt dat de kittens niet zwaar genoeg zijn, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts.

 

Bekijk naast het gemiddelde gewicht van een kat ook:
Gemiddelde leeftijd kat
Gemiddelde leeftijd hond