Hoe bereken je jouw gemiddelde bloeddruk?

Als je wilt weten wat je gemiddelde bloeddruk is, dan kun je een arts vragen om je bloeddruk op verschillende momenten te controleren. Het gemiddelde van de verschillende waarden van de metingen geeft ongeveer aan wat je gemiddelde bloeddruk is.

 

 

Kan ik mijn gemiddelde bloeddruk ook zelf thuis meten?

Ja, het is ook mogelijk om je gemiddelde bloeddruk zelf te meten. Het is dan wel belangrijk dat je een goede elektronische bloeddrukmeter gebruikt. Een dergelijk apparaat kun je kopen vanaf ongeveer 70 euro. Verder moet je er om denken dat je minimaal 5 metingen doet over een periode van 3 tot 6 maanden. Ook moet je er om denken om je bloeddruk op steeds hetzelfde moment van de dag te meten.

Wat is de gemiddelde bloeddruk?

Je bloeddruk kan soms enorm schommelen. Er zijn diverse factoren van invloed op onze bloeddruk, zoals lichaamsbeweging, lichaamshouding, angst, boosheid en stress. Maar ook je leeftijd speelt een belangrijke rol.

levensfase – Gemiddelde bloeddruk
Kinderen - 80/45 mmHg
Volwassenen - 120/80 mmHg
Bejaarden - 180/85 mmHg

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Je hebt een te hoge bloeddruk als je gemiddelde bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg (bovendruk/onderdruk) voor mensen onder de 60 jaar, of hoger dan 160/90 mmHg voor mensen boven de 60 jaar.

 

Bekijk naast de gemiddelde bloeddruk ook:
Gemiddelde lichaamstemperatuur
Gemiddelde hartslag
Gemiddelde bloedsuikerwaarde